В РАЙОНА

Смолян и околностите

Смолян може да се похвали с богат музей и красива галерия, а в Родопския драматичен театър редовно гостуват постановки от страната. Не по-малко интересен е и най-успешният български планетариум, намиращ се в непосредствена близост до хотела. Повече актуална туристическа информация може да получите в някой от туристическите информационни центрове или туристическия портал.

Препоръчваме турове в долината на река Арда тук.Еднодневни пътувания

"ПОСВЕЩАВАНЕ В ТРАКИЙСКИТЕ ТАЙНСТВА"

Маршрут: Смолян - Татул - Перперикон - Смолян

Докоснете се до магията на езическото светилище Татул, датирано IV век пр.н.е., където са принасяни жертви на древните тракийски божества. Разходете се по улиците на Перперикон - мегалитно, изсечено в скалите светилище, за което се предполага, че е прочутото в древността светилище на Дионис. Чрез силата на огъня и виното древните жреци са разкривали на бесите бъдещето им.

"НА ЗИГ-ЗАГ ИЗ АРДИНСКОТО КОРИТО"

Маршрут: Смолян - пещера Ухловица - Агушеви конаци - село Арда - Смолян

Последвайте извивките на р. Арда, която ще Ви разкрие разнообразие от гледки и емоции. Любителите на подземната красота на пещерите след 15 минутно изкачване ще могат да се насладят на пещера Ухловица, скрила в себе си вълшебен снежнобял водопад. Тези, с усет към традициите ще открият Агушевите конаци - архитектурен шедьовър от средата на XIX век..

"ВЕЛИЧЕСТВЕНИ ОТВЕСИ И ЗАГАДЪЧНИ ПЕЩЕРИ"

Маршрут: Смолян - Триградско ждрело - Ягодинска пещера - Смолян

Един ден, посветен на съзерцание на надземни и подземни чудеса! Тесен път ни отвежда през величественото Триградско ждрело до входа на пещерата Дяволското гърло, където според преданието се е спуснал Орфей, за да търси своята любима Евридика. Денят продължава с още емоции при преминаването на тясното, но красиво Буйновско ждрело, което ни води към Ягодинската пещера. Тя предлага различно преживяване и форми - ще видите дори пещерни перли! Накрая можете да се разходите в село Ягодина - запазило автентичния си начин на живот и обичаи.

"ПАЗИТЕЛИ НА РОДОПСКИТЕ ТРАДИЦИИ"

Маршрут: Смолян - Златоград - връх Св. Неделя - Смолян

Върнете се към корените на традиционната родопска архитектура, която струи от малките дюкянчета и майсторски ателиета в Етнографския ареален комплекс - Златоград. Разпуснете с едно кафе на пясък и се слейте с възрожденската атмосфера. Почувствайте Българския дух, съхранен на връх Св. Неделя и запалете свещ в параклиса, скътан под вековните дъбове, който още нашепва за героизма на пазителите на българщината.